AffiliateprogramDet finns något som heter affiliateprogram, eller affiliatenätverk, och det kan faktiskt ge en fin extrainkomst för dig som har en blogg eller hemsida. Vad är då ett affiliateprogram?

Ett affiliateprogram är en sorts nätverk som låter personer som har hemsidor eller bloggar agera mellanhänder mellan köpare och säljare (mellanhanden, d.v.s. du, kallas för affiliate förresten). Det fungerar som så att du först går med i ett affiliateprogram, vilket ger dig tillgång till att marknadsföra deras produkter eller tjänster. Sedan kan du t.ex. lägga en länk från din hemsida med en speciell kod (trackingkod), alternativt skriva ett blogginlägg om en produkt och länka med din trackingskod. Länken går till säljarens hemsida, och varje gång som någon hittar dit via din trackinglänk och genomför ett köp så får du betalt.

Provisionen varierar från nätverk till nätverk (ett av Sveriges bäst betalande är Scandic Partners, som har 20-25% provision på sina produkter), liksom utbudet, så det gäller att kolla runt lite innan du bestämmer dig för att registrera dig. Det gäller att hitta bra produkter som intresserar din besökarkrets. Ett affiliateprogram må ha väldigt bra provision och regler, men om de säljer dyra märkeskläder till billigt pris och din hemsida handlar om katter och kattskötsel är det knappast en bra kombination!

Du behöver alltså hitta ett affiliateprogram som erbjuder produkter som du faktiskt kan sälja och som intresserar dina läsare. Skriver du om teknik kommer dina läsare knappast nappa på ett erbjudande om billiga frisörtillbehör. Men annars är det bara att registrera dig och köra igång. Du kan tipsa om bra produkter i till exempel ett blogginlägg, eller lägga upp en reklambanner på din hemsida. Sedan är det bara att jobba vidare med sin marknadsföring - här finns förresten ett bra blogginlägg som tipsar om hur man kan förbättra konverteringen för sin webbsida, d.v.s. få fler människor att klicka sig vidare dit du vill.

Om du vill få en fin extrainkomst med relativt lite jobb, bli affiliate och registrera dig hos ett affiliateprogram – du har inget att förlora på det!

24 Jan 2012