bila i europaMed bilens hjälp kan du ta dig vart som helst i Europa utan att vara bunden av flygplatser, tågstationer eller kollektivtrafikens linjer. Den ultimata friheten som resenär får du genom att  bila i Europa. Innan det är dags att ge sig iväg med bilen är det dock bra med vissa förberedelser.

För det första bör du planera vilken färdväg ni ska välja. På webben hittar man webbplatsen viamichelin.com som erbjuder en tjänst för att planering av färdväg. Där kan du ställa in olika kriterier beroende på vad du värderar mest för att sedan beräkna färdväg. De kriterier som erbjuds är snabbaste, kortaste, sevärdheter, ekonomi eller Michelins rekommenderade. Av egen erfarenhet brukar Michelins rekommenderade färdväg vara mycket bra. Tjänsten räknar också ut kostnaden för resan, t.ex. bränslekostnad beroende på om du kör bensin-/dieselbil eller andra avgifter om du färdas på avgiftsbelagda vägar.

Tänk också på att länderna du passerar kan ha olika regler för vad som ska finnas i bilen. I Frankrike är det lag på att ha en reflexväst i bilen medan det i Baltikum är krav på brandsläckare. Att prata i mobiltelefon medan man kör är förbjudet i hela Europa utom Sverige. Med Hands-free är dock ok att köra och prata i mobil samtidigt.

Ta med vattenflaskor när du kör längre sträckor, särskilt när du bilar i Europa. Skulle det bli stopp i sommartrafiken i södra Europa blir det snabbt varmt i bilen. Det är lätt att bli uttorkad om man blir stående i köer i flera timmar. För dessa scenarier är det också bra att ha en kylväska med ett litet mellanmål om hungern skulle slå till.

3 Feb 2011