Företaget har växt och den datahall som använts har blivit alldeles för liten. Dessutom är det svårt att säkra all teknisk utrustning mot damm, eldsvåda och fukt. Lösningen är en colocation av servrar. Så här går du till väga:

Kartläggning av behovet

Ett alternativ är att bara hyra en plats för sin server i en co-location för servrar. Man får då en säker plats där servern kan vara samtidigt som man själv har allt ansvar för underhåll, backup och uppdateringar. En del har endast det behovet. Andra vill ha flera av de tilläggstjänster som dessa serverhallar erbjuder. Oavsett är det viktigt att kartlägga sitt behov innan man letar serverhall.

Lokalisering av serverhallar

Det finns en stor fördel att välja en hall som inte ligger allt för långt bort. Med colocation menas enbart att dessa hallar samlar många servrar på samma ställe. Men det är upp till ägaren av servern att installera den och se till att allt fungerar. Av den anledningen bör man söka en hall som ligger inom rimligt avstånd. Genom att söka på colocation+stad eller serverhall+stad på google visas de närliggande alternativen.

Jämför serviceutbud och pris

Som alltid när det gäller inköp av viktiga produkter eller tjänster är det viktigt att jämföra serviceutbudet i första hand och priset i andra hand. När det gäller förvaring av en server är trygghet och service det viktigaste. Att det sedan kostar några hundra mer på ena stället än det andra bör inte vara avgörande för vilken serverhall som väljs. Därmed inte sagt att inte priset ska vara med och påverka. Men inte som största faktor.

Ta kontakt för vidare diskussion

När det endast kostar några hundra i månaden (som billigast) kan det låta som överkurs att man ska kontakta företaget som erbjuder co-location innan man bestämmer sig. Men det finns två fördelar med det. För det första är detta en serviceprodukt och det kan vara lönsamt att diskutera med dem om olika lösningar. Kanske är det behov som ert företag tror sig ha inte alls aktuellt. Eller så hittar de en lösning som är betydligt bättre.

För det andra är det bra att vara i kontakt med företaget om det är första gången en colocation  används. Då kan de förklara utförligare vad som ingår och vad som inte ingår i basutbudet.

26 Mar 2013