Det finns mängder av organismer som lever på våran kropp och hud. De lever i harmonisk symbios med oss och hjälper oss med att bland annat bli av med restprodukter. Bland de vanligaste organismen är hudsvampar. Men även om normalt hjälper oss kan de ge upphov till besvär som svampinfektioner. För att ta reda på mer varför det hände gjorde jag lite efterforskningar på nätet på bland annat doktorn, 177, netdoktor, läkemedelsverket samt mer inriktade informationssidor .

Det verkar som att det som normalt orsakar svampinfektioner är när hudsvampar(även kallat dermatofyter eller trådsvampar) blir för många eller får fäste djup in i huden. Vidare finns det många sorters svampangrepp som kan drabba hela kroppen. Vissa angrepp är vanligare än andra. De absolut vanligaste svampinfektionerna är svampinfektioner i underlivet, forsvamp samt nagelsvamp. Man kan även få svamp i hårbotten samt huden på både överkroppen och underkroppen. Svampinfektioner är sällan svåra att behandla och det finns receptfria såväl som receptbelagda medel som har effektiv verkan mot infektionerna.

Svampinfektioner i underlivet är väldigt vanligt hos kvinnor men förekommer sällan hos män. Upp till 75% av alla kvinnor kommer att få minst ett svampangrepp under sin livstid. Det är inte helt känt vad som exakt orsakar svampangreppet, men det tros bero på att antalet trådsvampar växer stort i antal och infekterar slemhinnor i underlivet. Ett flertal svampar kan vara orsaken, men i en majoritet av fallen orsakar av sorten Candida albicans. De tydligaste symtomen är klåda, vitaktiga gryning flytningar samt rodnad och irriterad hud. Åkomman är lätt att behandla med receptbelagda eller receptfria medel.

Fotsvamp är ansedd av många den vanligaste eller näst vanligaste svampinfektionen. Orsaken tros vara explosiv tillväxt av hudsvampar som tränger in i huden på fötterna. Angreppet klan orsakas av ett antal sorter men vanligtvis beror det på trichophyton rubrum. Svampen trivs extra bra om i varma och fuktiga miljöer. Det är därför som riskerna att drabbas ökar om fötterna är varma och svettiga ofta. Vidare ökar risken om skorna är tättslutande och ventileras dåligt. Fotsvamp finns i två huvidsakliga varianter. Den första och vanligaste börjar mellan tårna. Den andra drabbar fotsulorna och kallas ofta för mockasinsvamp. De synliga teckenen på svampangrepp är oftast utslag som kan variera mellan nyanser av vitt och gult. Utslagen fjällar ofta. Fotsvamp ska alltid behandlas så tidigt det går och kan vara seglivad, men är generellt lätt att behandlas med medel mot fotsvamp. Nagelsvamp är nästan lika vanligt som fotsvamp och man kan få det på grund av två huvudsakliga orsaker. Den vanligaste orsaken är att en obehandlad fotsvamp sprider sig till tånaglar. Svampen kan även angripa naglar på tår eller fingrar direkt. Fötterna drabbas betydligt oftare än händerna. Klassiska symtom är spröda och porösa naglar, missfärgning samt att naglarna lyfts upp från nagelbädden. Nagelsvamp är mer seglivad och svårare att behandla än andra svampinfektioner. Det krävs ofta ett flertal behandlingar för att bli av med besvären. Receptfria medel kan endast hejda tillväxten av svamp och förhindra att förvärra infektionen. För att döda svampen och åtgärda infektionen måste man använda receptbelagda mediciner.

6 Nov 2014