FakturaköpSom småföretagare får man alltid vänta extra länge på pengarna. De som skall betala ens egna fakturor prioriterar alltid större och ”viktigare” leverantörer eftersom de vet att de har effektiva och ”tuffa” kravrutiner. Man vet att man inte har någon chans att börja ”bråka” med de stora drakarna om betalningen – det är bara att betala för att undvika höga påminnelseavgifter, höga dröjsmålsräntor och hot om inkasso. Och vad händer som oftast då – jo då blir det ofta inga pengar över till att betala småföretagarens faktura dvs. din och min.

Det är dessutom inte så där väldigt kul och produktivt på att lägga ner TID på att bevaka sena betalningar, skicka ut påminnelser, bevaka betalningen igen, skicka ny påminnelse, bevaka igen osv.

Även om man kanske har någon som hjälper till med fakturering, bokföring osv. så tar det ju TID och tid är alltid pengar.

Det finns som tur är alternativ – även om de också kostar lite pengar.

Jag tänker på fakturaköp (eller factoring som det också brukar kallas). Det finns alltså företag inom finanssektorn som specialiserat sig på att köpa upp andra företags fakturor och står sedan risken.

De här företagen tar då hand om både fakturautskick, påminnelser, betalningsbevakning, inkassohantering mm. Det här vill de givetvis ha betalt för eftersom de både lägger ner tid och tar kreditrisken. Fördelen för dig blir att du slipper ägna dig åt detta, du slipper kreditrisken och vet ATT du får betalt men också att du får pengarna nästan direkt.

En liten sammanfattning av fördelarna för dig med fakturaköp:

  • Du får dina pengar i princip direkt
  • Du slipper hela administrationen kring dina fakturor
  • Du minskar ditt företags kreditrisk
  • Du slipper skicka ut påminnelse och hela inkassohanteringen

Du har ju startat ditt företag för att du är bra på det DU gör och kan. Inte för att behöva ägna en massa tid(och dessutom ONÖDIG tid) år en massa administration och att vara bank åt dina kunder.

Om du då tex säljer dina fakturor åt något företag som köper fakturor, så får du en bättre likviditet och kan ägna tiden åt att skaffa nya kunder och sköta om de kunder du redan har ännu bättre.

Det är det moderna sättet att hantera betalningar från sina kunder.

Ett exempel på ett sådant företag som tillhandahåller fakturaköp med betalning inom 24 tim är Avida Finans AB som är ett auktoriserat kreditmarknadsbolag under Finansinspektionens tillsyn.

Om du anlitar ett sådant företag så har du alltså pengarna inom 24 tim – jämför det med att du får vänta 30, ja tom 40 dgr och ibland kanske ännu längre och i värsta fall inte får pengarna utan att behöva vända dig till inkasso.

Andra företag som erbjuder samma tjänster är Svea Ekonomi, Eurofinans, Prioritet Finans, Collector mfl och en del banker har även dessa tjänster som tex Amfabank, Ikanobank.

Här kan du läsa mer om hur tex Avidas fakturaköp fungerar. (en PDF)

20 Oct 2014