Anmälan till högskoleprovet stänger nästa fredag (den 15:e februari 2013), så här kommer fyra bra tips för dig som planerar att anmäla sig – särskilt det första och andra tipset är högaktuellt!

Börja plugga i tid!

Börja plugga inför högskoleprovet i god tid – det kommer inte att funka att börja plugga sista dagarna innan provet. Det är helt enkelt för mycket information att ta in, för mycket som måste in i hjärnan. Högskoleprovet är ett prov som kräver djupinlärning för att man ska lyckas – så börja plugga i god tid, annars är risken stor att du misslyckas.

Plugga ordnat

Försök att inte vara för kaotisk i dina studier. Försök att plugga på bestämda tider – schemalägg gärna ditt pluggande, då det ökar din självdisciplin. Kasta dig inte mellan olika ämnen – om du vill förbättra dina mattekunskaper, så plugga bara matte den kvällen. Om du vill göra gamla högskoleprov, avsätt en hel pluggsession till detta, istället för att kanske ägna en halvtimme åt att bläddra i ordböcker, sedan en halvtimme till gamla högskoleprov, sedan… ja, du förstår!

Högskoleprovets matte – gymnasiematte

Nästan all matematik som kommer på högskoleprovet är från gymnasiets kurser Matte A och Matte B. Så om du ska repetera matematiken, repetera rätt matte! Det är ingen idé att börja nöta formler från Matte D-kursen, det är kunskap du snarare får nytta av om du vidareutbildar dig inom något naturvetenskapligt område, inte om du pluggar till högskoleprovet…

Läs mycket

Stora delar av högskoleprovets verbala prov (hälften av högskoleprovet består av den så kallade verbala delen) baseras på att du har ett bra ordförråd och god förståelse för olika ords betydelse. Och hur kan du skaffa sådan? Jo, genom att läsa mycket! Läs dagstidningar, facktidningar, skönlitteratur, facklitteratur, ja, läs allt du kommer över och anteckna svåra ord som du inte förstår – slå sedan upp dessa i en ordbok!

Dessa tips hjälper dig förhoppningsvis till ett bättre högskoleprovsresultat – lycka till!

10 Feb 2013