Torrt hår är ett problem som drabbar de som utsätter sitt hår för schamponeringar, färgningar och andra uttorkande behandlingar för ofta. Ett torrt hår är skörare, mindre slitstarkt och ser ofta fulare ut än ett friskt återfuktat hår. En kliande hårbotten är ofta en konsekvens av att håret har torkats ut.

Orsaker till torrt hår

Kemiska behandlingar av håret gör det torrt och skört. Schampo löser upp de naturliga feta och fuktbevarande oljor som finns i håret för att skydda det. Hårspray och produkter som används vid blekningar och färgningar innehåller också uttorkande och irriterande ämnen. Även värmebehandlingar som används när man plattar eller lockar sitt hår torkar ut håret. På sommaren är håret särskilt utsatt eftersom solen, saltet i havsvatten och kloret i bassänger sliter mycket på håret.

Huskur mot torrt hår

Nyckeln till att bota torrt hår är naturligt nog att återfukta det. Det snabbaste sättet att göra detta är med en hårinpackning som återför oljor och andra viktiga ämnen som det uttorkade håret har förlorat. Vegetabiliska oljor som olivolja, och feta frukter som avokado, används oftast som bas för en sådan inpackning.

Ett exempel på en väldigt enkel, och otroligt effektiv, återfuktande hårinpackning går till på det sättet att man värmer en flaska olivolja i varmt vatten så att den blir kroppstempererad. Sedan masserar man in oljan ordentligt i håret och hårbotten. Efter att ha låtit oljan verka i cirka en timme kan man sedan tvätta ur den med vanligt schampo och njuta av ett glansigt och återfuktat hår.

För att förebygga att håret blir torrt och skört bör man använda återfuktande inpackningar regelbundet och vara försiktig med hur ofta man schamponerar, färgar, plattar och lockar sitt hår. Att tvätta eller platta sitt hår varje dag bör definitivt undvikas. När man väl har schamponerat sitt hår bör man alltid använda ett fuktgivande balsam efteråt.

21 Sep 2011