KöksredskapAtt det finns knivar, skedar och bakbunkar i varje välutrustat kök är det ingen tvekan om. Lika självklart är det att det ska finnas en hel del andra köksredskap och några köksapparater i köken. Men det är när det kommer till maskinerna som åsikterna främst går isär. Detta framförallt när det gäller köksredskap som å ena sidan kan ses som onödiga och å andra sidan kan ses som mycket funktionella. Två exempel är nedanstående redskap.

Hamburgerpressen:

Vid första anblicken kan en hamburgerpress verka ytterst onödig i köket. Att forma hamburgare kan man ju göra med händerna och detta både snabbt och smidigt. Det är den kritiken som även framförs mot detta köksredskap men många gånger har de som framför kritiken inte ens provat en hamburgerpress i hög kvalité.

De som tycker om att utnyttja en hamburgerpress ser däremot flera fördelar. För det första handlar det inte enbart om att forma hamburgaren utan främst om att pressa den. Genom att pressa ihop köttfärsen kan man både skapa mer fasta hamburgare och även tunnare än om man pressar med händerna. Genom att köttfärsen är pressad blir det även en ”grövre” smak. Det går ungefär att jämföra med köttbiffar mot hamburgare.

Precis som med alla köksredskap så är det stor skillnad på tillverkare. De större kända märkena satsar på bra kvalité medan de tillverkare som bara vill rida på en produkts popularitet ofta tummar på kvalitén för att få ner priset så mycket som möjligt. Det som karakteriserar en bra hamburgerpress är att man kan skapa ett rejält tryck samt att det är lätt att få loss hamburgaren ur pressen.

Råsaftcentrifug:

Köksredskapet (eller köksapparaten) råsaftcentrifug blev utnämnt som årets julklapp 2013. Årets julklapp ska spegla samhället samt även vara något som blivit extra populärt det året. I efterhand fick HUI, som utser årets julklapp, viss kritik eftersom det alls blev speciellt vanligt att hitta en råsaftcentrifug under granen.

Den stora fördelen med en råsaftcentrifug är att man får ut betydligt mer juice från frukt och bär än om man pressar på klassiskt vis. Genom att fruktköttet centrifugeras pressas all vätska bokstavligen ut vilket gör att man får mer purfärsk och nyttig juice än om andra apparater används.

Nackdelen med denna är att den är lika stor som en liten matberedare. De som kritiserar denna avancerade juicepress för att vara onödig anser att man lika gärna kan använda sig av mindre och mer klassiska juicepressar för att skapa morgonjuicen. Men allt handlar om vad man är ute efter. Även om inte råsaftcentrifugen fick den försäljningssuccé som HUI trodde så speglar den ändå en stor del av samhället år 2013. Ett samhälle där miljö och nyttig matlagning står i fokus. Frågan är om någon annan köksprodukt kan matcha råsaftcentrifugen på detta. Nyttigt är frukt och grönt alltid och miljövänligt blir det om varje liten droppe tas till vara på. Där är i alla fall denna apparat oslagbar.

2 May 2014