Linser eller glasögon?Den som vill korrigera sitt synfel utan att göra en laseroperation kan använda sig av antingen glasögon eller kontaktlinser. Svårt att välja? Nedan följer en jämförelse mellan de två olika metoderna på några av de plan som användarna uppfattar som allra viktigast:

Praktisk funktion Här säger det sig själv att kontaktlinserna har ett ganska stor övertag. Då linser placeras direkt på hornhinnan är de smidigare och mer praktiska att använda då de sällan ramlar ur ögonen oavsett hur mycket man rör sig. Glasögon sitter däremot mycket osäkert på näsan och tål inte särskilt snabba rörelser med huvudet utan att falla av. Glasögon lämnar dessutom perifieriseendet okorrigerat och gör att man inte kan se skarpt åt sidorna, medan kontaktlinser ger skarp syn åt alla håll och i alla vinklar.

 

Utseende

För den som gillar glasögon och känner sig bekväm i att bära dem kan glasögon förstås fungera som en bra accessoar samtidigt som de ger bra syn. Detta gäller dock långt ifrån alla, och eftersom att linser inte syns över huvudtaget är de utmärkta för dem som inte gillar glasögon. Vill du förändra din ögonfärg kan du använda dig av färgade linser utan styrka eller med styrka och med en färgnyans som ger antingen ett naturligt eller lite galnare färgresultat. Förmåga till anpassning Glasögon kan korrigera alla synfel och kan av sin natur och sitt utseende bäras av i princip alla som vill bära dem. Linser kan idag korrigera så gott som alla synfel som glasögon kan, men är inte rekommenderat för dem som lider av immunsjukdomar eller någon gång drabbats av starrsjukdom i ögonen. De som kan använda linser har dock möjlighet att välja mellan en mängd olika typer av produkter med material och egenskaper som är anpassade efter olika typer av egenskaper hos bärarens ögon och livsstil. Har du torra ögon kan du bära linser som är extra återfuktande, har du ett brytningsfel kan du bära linser som hålls på plats i ögat för att du ska slippa göra onaturliga rörelser med ögonen för att se klart i olika vinklar.

Kostnad Totalkostnaden för både glasögon, som inkluderar både bågar och de slipade glasen, är ganska hög, och hur dyrt detta blir i längden är förstås beroende av hur ofta man köper nya glasögon. Att råka ha sönder eller skada ett par glasögon - vilken risken är ganska hög för med tanke på att de är mycket ömtåliga - är mycket kostsamt och kan om olyckan är framme leda till att man måste betala många tusenlappar för att reparera eller köpa nya bågar och glas. Kostnad för långsiktig användning av kontaktlinser varierar beroende av vilken produkt man köper, men ett prisexempel är att ett 6-pack månadslinser (som räcker i 3 månader) kostar ungefär 350 kronor, vilket blir strax under 120 kronor i månaden. Ännu större chans till besparingar får du om du väljer att köpa dina linser på nett. Skulle synen försämras eller förändras kan man enkelt beställa linser med nya parametrar vid nästa inköpstillfälle, medan man som glasögonanvändare måste slipa och köpa nya glas till glasögonen som kan bli en dyr klumpsumma.

 

22 Feb 2012