ÅtervinnaDe som bor på små orter har inget val – de måste köra sitt avfall till återvinningstationer då det oftast inte finns några företag som hjälper till med detta utanför storstäderna. Men de som vill få hjälp med avfallshantering i Stockholm, Göteborg, Malmö och omnejd ha valet att köpa tjänsten – något som allt fler börjat göra när de insett fördelarna.

Lasta och transportera

Antingen hyr man en släpvagn som rymmer några kubik, fyller den med rivningsmaterial, åker till återvinningen för att ännu en gång åka och fylla släpvagnen… Att det tar en dag att rensa upp efter en stor ombyggnation ser de flesta som helt normalt. Men vad är detta egentligen värt? Alternativet är att anlita ett företag som kommer med stora lastbilar, packar allt och åker iväg.

Sortera, visst gör du det

Många skulle gärna rensa upp efter sig om det bara handlade om att lassa allt i en enda släpvagn och tippa av det på återvinningsstationen. Men så enkelt är det inte eftersom vi i Sverige hela tiden strävar efter att vara miljömedvetna. På en sådan station finns ett tiotal olika stationer där olika sorts avfall ska sorteras i. Dessutom kan samma materail finnas i flera olika varianter och ska sorteras därefter. Vanligt trä, impregnerat trä och trädgårdsavfall ska tex sorteras olika.  De flesta vill vara miljövänliga men tappar lätt orken när de springer mellan de olika containrarna. Alternativet är enklare men framförallt bättre för miljön.  De företag som kommer och hämtar sopor och annat avfall jobbar med återvinning hela dagarna och är därmed experter på sitt område. Förutom att man själv inte behöver lyfta ett finger är de duktigare på sopsortering än de flesta privatpersoner. Ett företag som erbjuder avfallshantering i Stockholm har tex en återvinning på 95% av allt avfall de tar hand om. Det är svårt att tro att en privatperson lyckas komma upp i den siffran när de åker till återvinningsstationen även om de verkligen skulle försöka.

24 Apr 2013