auktionsklubbaEn nätauktion är egentligen exakt samma sak som en ”riktig” auktion, förutom att allting sker på internet – istället för att sitta i en auktionssal sitter du framför din dator, istället för att ställa dig upp och skrika FYRAHUNDRAFEMTIO (okej, oftast räcker med bara att resa sin nummerlapp när man ska buda) klickar du istället in hur mycket du vill bjuda i lugn och ro. Du kan sitta i underkläderna och sippa kaffe, eller så kan du i smyg för chefen lägga in bud efter bud…

Hur som helst är nätauktioner mycket mer tillgängliga än vanliga auktioner och utbudet brukar vara mycket större. Vanliga auktioner har ofta ett speciellt tema (t.ex. konstföremål eller antikviteter), vilket är väldigt bra om du söker just konst eller antika föremål, men mindre bra om du söker efter t.ex. en iPad eller ett fiskespö – förutom diverse gårdsauktioner eller auktioner som Kronofogden finns det få alternativ.

Alltså är utbudet av nätauktioner långt större, och du slipper slösa tid på att ta dig till/från auktionslokalen. Precis som på vanliga auktioner brukar nätauktioner ha olika regler för hur auktionerna förlängs och hur buden ropas in. En annan sak som är bra med nätauktioner är att man kan lägga så kallade proxybud, vilket i korthet innebär att man kan bjuda t.ex. 1000 kronor, men sätta ett maxbud på 1500 kronor. Om någon bjuder över dig kommer du matcha budet ända upp till 1500 kronor, och detta helt automatiskt, utan att behöva trycka på några knappar. Så testa gärna nätauktioner om du är ute efter att fynda bra produkter billigt!

8 Mar 2012