låna pengarAtt låna pengar är inte alltid en enkel procedur om man vill komma billigt undan, med bästa möjliga ränta, amorteringskrav och återbetalningstid.

Det finns mycket att ta i beräkning innan man bestämmer sig för vilken låneform som passar bäst. Lån till exempelvis bil, båt, bostad eller sms-lån har olika räntor, amorteringskrav och återbetalningstid. Varje låneform är beroende av hur mycket pengar du behöver låna och ibland måste du även ha en säkerhet innan banken vill bevilja dig ett lån. Säkerheten kan vara något du byter in som en bil, båt och dylikt eller en summa pengar. Om du inte har något av föregående som säkerhet kan någon gå i borgen för dig. Det betyder att den personen går i god för dig, och blir betalningsskyldig om du inte kan betala dina lån.

När du väl kommit fram till vilken låneform som passar ditt ändamål, är det dags att välja bank. Olika banker har olika höga ”krav” när det gäller säkerhet och krav på arbete. Vissa banker lånar ut pengar trots att låntagaren inte har fast jobb eller har betalningsanmärkningar. Nackdelen är att räntan du betalar till en sådan bank är ofta mycket högre än motsvarande lån i en annan bank med högre krav.

2 Feb 2011