pantbankDet händer ibland att man behöver pengar snabbt, och då väljer många att gå till en pantbank – detta är särskilt bra om man hamnat i ekonomiskt trångmål men är osäker på om man skulle klara av att betala tillbaka ett banklån, för om man pantar något i en pantbank riskerar man inget mer än själva föremålet. I värsta fall blir man av med sitt guldsmycke, vilket självklart inte är roligt, men man slipper i alla fall hamna hos Kronofogden och få en betalningsanmärkning, vilket skapar en herrans massa problem även vid småsaker som att teckna mobilabonnemang.

Hur lång tid har man då på sig för att lösa ut sitt föremål från pantbanken? Fyra plus två månader. Efter fyra månader har pantbanken rätt att sälja ditt föremål, men pantbanken måste även ge dig en så kallad respittid på två månader. Om fyra månader gått kan du fortfarande få ut ditt föremål om du betalar tillbaka lånet samt ränta och alla avgifter som du är skyldig pantbanken, detsamma gäller under respittiden.

När respittiden gått ut kan pantbanken sälja ditt föremål, vanligtvis görs detta på auktion. Om föremålet säljs med vinst, d.v.s. om det blir något kvar efter att lånet och pantbankens avgifter dragits från summan, kommer du få detta överskott. Dock blir du inte skyldig något om pantbanken går med förlust.

Om du funderar på att pantsätta ett föremål, ta gärna en titt på Pantbanker.net där du kan jämföra olika pantbanker och deras villkor samt avgifter!

12 Apr 2012