Hur köksluckorna ser ut har en mycket stor inverkan på hur fint ett kök upplevs. Om köksluckorna är slitna eller har en färg som inte passar in i inredningen i köket kan det sänka totalintrycket väldigt mycket. Likaså kan en ny uppsättning med fina luckor kan ge dramatiskt upplyftande effekt på köksinredningen. Ett par val som man måste göra är ifall man ska renovera, måla om sina gamla köksluckor eller köpa nya.

Nya köksluckor - många val En helt ny uppsättning med nya köksluckor kan kosta en hel del pengar, speciellt till ett stort kök. De fördelar som som finns med att köpa nya är att det finns möjlighet att köpa fräscha luckor med hög kvalitet som är gjorda av bra material. Bland de material som håller bäst och ser mest eleganta ut är trä och rostfritt stål bra val. Med trä kan man skapa en mängd olika stilar och utseenden med hjälp av olika lack och färger, och det är ett naturmaterial som kan ge en trivsam känsla till ett kök. Det bästa kökluckorna i trä är solida och de lite billigare är gjorda av spånskivor. Köksluckor av spånskiva är i stort sett alltid målade med heltäckade färg och de köksluckor som är tillverkade av solitt trä kan vara allt från målade med heltäckande färg till olika lack som visar det naturliga mönstret i träet. Rostfritt stål är ett hållbart material som ger en modern och lyxig känsla, och passar mycket bra till kök av modern stil.

Byta köksluckor - en bra strategi Vid byte till nya köksluckor finns det många möjligheter att anpassa de nya köksluckorna till den nuvarande inredningen på köket eller förändra eller skapa en ny stil på köket. Nya köksluckor är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att ge det gamla köket en ny stil. Val av material och färg måste bestämmas av vilken stil köket är inrett med. Luckor av lackat eller målat trä passar till många olika inredningsstilar, medan rostfritt passar mest till kök inrett i modern stil. Vid byte av köksluckor finns det ett par saker att tänka på. Man bör inte ha för många olika färger på luckorna, och man bör helst ha enhetlig färg på varje nivå. Exempelvis kan det se bra ut med att ha en färg på de övre köksluckorna och en annan färg på de nedre köksluckorna, men att ha flera olika färger på köksluckorna på en rad ser sällan bra ut. De färger man väljer bör komplettera eller kontrastera de andra färgerna på köksinredningen. Ett tredje alternativ är att välja färger som är likadana som vitvaror eller andra detaljer i köket. Kök med mycket vitvaror som är stålfärgade passar mycket bra att ha köksluckor till som är stålfärgade.

Renovera köket Det finns en mängd sätt att renovera gamla köksluckor för att ge dem en uppfriskning. Bland de mest effektiva och snabba sätten att fixa till gamla köksluckor är att måla dem med ny färg. Om man målar gamla köksluckor med ny färg av samma färgnyans blir det ofta en stor förbättring, och om man väljer en ny färgnyans är det ett enkelt sätt att skapa en ny stil på köket. Ett annat sätt att fräscha upp gamla köksluckor är att lacka om dem. Lackering kan ge en stor förbättring och ger möjligheter att skapa en ny finish och ge ett nytt utseende. Luckor som är gjorda av solitt trä kan bli mycket fina med lakering som ger dem en elegant finish och yta och mönster och ådringar i träet syns.

24 Apr 2013