klockaSnart är det dags för något som är ett tecken på att vi går mot mörkare tider – och då talar vi inte om ekonomin. Det är nämligen snart dags att ställa om klockan vilket kommer göra att det blir en timme mörkare på kvällen, men samtidigt lite ljusare på morgonen.

Sommartid

Sommartiden infördes ursprungligen för att låta arbetarna få mer ljus på sin fritid och var ett projekt som har sitt ursprung i USA. Det har testats i omgångar men infördes inte i Sverige permanent förrän 1980. Sommartiden sträcker sig mellan den sista söndagen i mars och den sista söndagen i oktober och innebär att man vrider fram klockan en timme.

Vintertid

Vintertiden som brukar innebära stora mängder mörker sträcker sig från den sista söndagen i oktober fram till den sista söndagen i mars. Syftet med att vrida tillbaka klockan är att göra så att morgnarna blir ljusare.

Håll koll på klockan

För dig som inte har lika bra koll på klockan kan det vara en idé att köpa ett armbandsur och vänja in dig vid att ha detta runt armen. Idag finns det väldigt många snygga och billiga armbandsur och köp av klockor online kan göra att du får det till en ännu lägre kostnad. Det finns både märkesur och mer trendiga klockor på nätet som kan köpas för några ynka hundralappar.

Så uppdateras mobiltelefonerna

Man kan ställa in sin mobiltelefon på att uppdatera vintertid eller sommartid automatiskt. Det kan dock vara riskabelt om inte operatörerna tar sitt ansvar och skickar ut uppdateringssignal. Det fick många arbetare erfara för några år sedan när Telia hade problem att skicka ut uppdateringen till mobiltelefonerna vilket gjorde att väldigt många med Telia som operatör försov sig till jobbet.

12 Oct 2012