PrivatlånIbland vill man resa långt bort, men man har inte råd att köpa biljetterna som kanske bara finns på rea just den här veckan. Eller så vill man köpa en bil, men man vill kunna betala kontant och på så sätt kunna få en förhandlingsfördel - särskilt om det gäller en begagnad bil med bara ett par år på nacken. Att säga "du får 120 000 idag om du säljer direkt" är ett effektivt knep - kommer köparen verkligen ha råd att tacka nej? Många säljer gärna till ett lägre pris så länge de kan få pengarna direkt, utan tjafs och utan att vänta på lånebesked från leasingföretag och banker.

Men man har kanske inte alltid 35 000 över för flyg- och hotell för en själv och familjen, än mindre har man 100 000 skräpandes för ett bilköp. Vad gör man då? Jo, man kan faktiskt ta ett privatlån. Det rör sig alltså om ett lån utan säkerhet, och man kan låna ganska stora belopp sammanlagt. Det behöver heller inte bli särskilt dyrt att ta ett privatlån, visst, det är inget billigt nöje men eftersom banken inte har säkerhet är det klart att räntan blir lite högre. Det lönar sig verkligen att jämföra olika lån, du kan spara många tusen på att jämföra innan du lånar. En bra sida för detta ändamål är www.sverigekredit.se/privatlan, där du kan jämföra olika långivares räntor och villkor.

I fallet med bilen kan du faktiskt spara pengar, även med räntan inräknad. Om du t.ex. lånar 120 000 i tre år återbetalar du kanske 130 000 inklusive ränta, så om du lyckas pruta ner priset på bilen med mer än 10 000 från ordinarie pris så har du faktiskt tjänat på att ta ett privatlån för att köpa bil!

15 Jan 2014