Mörka ringar och fula påsar under ögonen är för många en ovälkommen åkomma. Dagens livsstil med all stress och alla måsten gör förutsättningarna att undvika dem ganska svårt. Det händer allt för ofta att man ser sig själv i spegeln bara för att upptäcka framträdande mörka skuggor under ögonen. Påsar och mörka ringar under ögonen ger negativa effekter som att få dig att se trött ut eller ohälsosam. Man ser ofta äldre ut om man har skuggor under ögonen.

Hur bildas påsar runt ögonen Men vad är påsarna gjorda av och varför får man dem precis när man inte vill ha dem. Den främsta anledningen till att påsarna syns är att kapillärer med mörkt, syrefattigt blod kan synas igenom den tunna huden runt ögonen. Men det finns en mängd faktoer som påverar hur mycket de syns och vad som kan förbättra tillståndet.

En av de orsaker som man inte kan påverka är ärftliga och påverkar hur benstrukturen i ansiktet är uppbyggd eller andra fysiska attribut. Om man har en benstruktur som gör att man har stora håligheter runt ögonen gör detta att området runt ögonen skuggas mer. Om man har tunn hud syns kapillärerna mycket tydligare genom huden. Om man naturligt har större blodkärl eller mycket ljus hy löper man större risk för att påsar under ögonen ska synas tydligare.

Dålig sömn är inte bra En av de faktorer som mörka ringar under ögonen är ofta förknippat med är trötthet och sömnbrist. Om man sover dåligt eller för lite kan göra att huden blir blek och då syns kapillärerna mer tydligt. Kapillärerna transporterar syrefattigt blod som är mörkt. Kombinationen av blek hy och mörkt blod gör att skuggor och mörka ringar framträder tydligare än vanligt. Effekten av för lite sömn brukar synas relativt snabbt runt ögonen, men som tur är är det lätt att åtgärda. Det räcker ofta med att sova tillräckligt för att mörka skuggor under ögonen ska avta eller försvinna. Så en av de absoulut viktigaste förebyggande åtgärderna för att undvika mörka skuggor, påsar och ringar runt eller under ögonen är att ta sig tid att sova tillräckligt och ha bra och sunda vanor för sömn.

Påverka själv dina ögon Det finns även ett par olika saker som man delvis kan påverka som ger upphov till mörka ringar och påsar under ögonen. Hud som ärmindre elastiskt och mindre vital gör det mer troligt att få mörka skuggor syns under ögonen och en mindre elastisk hud gör det mer troligt att huden hänger och bildar veck och skuggor. Allt eftersom vi blir äldre förlorar huden sin spänst, form och vitalitet. Detta beror på många olika orsaker, men två av de viktigaste är att Collagen och fettlagret i huden minskar i och med när vi åldras. Collagenet är det ämne i huden som ger spänst och form, fettlagret ger huden volym och lyster. I och med att processen att åldras minskar dessa två viktiga ämnen vilket gör det mer troligt att fula skuggor kan framträda. Det finns dock sätt att förebygga dessa negativa effekter. Om man tar hand om huden och använder bra krämer kan man behålla spänst och vitalitet mycket längre än om tar dåligt hand om sin hy. Att sola överdrivet mycket kan ses som negativt i sammanhanget, överdriven exponering för sol skyndar på hudens åldrande.

14 Jun 2013