I takt med att bankerna och värdetransporterna har blivit allt säkrare och kontanthanteringen har minskat enormt de senaste åren så är det andra mål som har fallit inom synhål för rånare. Detta har inneburit att guldsmedsbutiker och smyckesbutiker har börjat bli utsatta mål för rånare. Det blir därför allt viktigare med säkert skydd för dessa butiker.

Kameraövervakning

Ett bra sätt att dels minska risken för rån men även att öka sannolikheten för uppklarande av rån är att installera kameraövervakning. Sätt upp tydliga skyltar så att alla vet om att butiken kameraövervakas vilket kan skrämma eventuella rånare.

Attraper

Istället för att använda riktigt guld bör man använda attraper i så stor utsträckning som möjligt. Genom att använda attraper får rånarna med sig värdelösa produkter och efterhand kommer de märka att det inte lönar sig att råna guldbutiker. Lagra så lite guld som möjligt i butiken.

Hemlig adress

Det gäller även att skydda ditt privatliv om du har en guldbutik. Därför kan det vara klokt att ha en hemlig adress och även hemligt telefonnummer. På så sätt minskar man risken för att bli utsatt utanför arbetstid, som har förekommit tidigare.

Sälj online

Ett tredje sätt är att ta din verksamhet till nätet och sälja smycken på nätet istället för direkt i fysisk butik. Då spelar det ingen roll var lagrets lokaler är och ingen kommer kunna utföra ett rån mot lokalerna. Man skulle även kunna kombinera en riktig fysisk butik enbart med attraper av guldföremål som sedan kan beställas hem direkt från butiken. Detta skulle kraftigt minska risken för rån då det inte finns något för rånarna av värde att hämta där.

26 Jun 2013