På senare år har det blivit mer och mer vanligt att företag, istället för att skicka ut julkort och julklappar till sina kunder och samarbetspartners, skickar ut ett mejl där de förklarar att de istället valt att skänka en motsvarande summa pengar till välgörenhet. Är det en statlig myndighet eller kommunalt företag eller, som annars hade behövt skicka ut tusentals, kanske tiotusentals, julkort är det klart förståeligt och en god gest (dels eftersom pengarna går till något positivare än ett opersonligt julkort, dels eftersom det sparar pengar för skattebetalarna – även om myndigheten skänker samma summa som porto och inköp av kort hade kostat kommer antalet arbetstimmar som går åt för att administrera allting vara klart mindre, vilket leder till en besparing). Men om man har ett mindre företag? Om man har, säg, 20 anställda? Bör man skänka till välgörenhet istället för att köpa julklappar?

Det beror helt och hållet på företagskulturen och hur de anställda ser på saker och ting. Om ditt företag brukar sticka ut med snygga och intressanta företagsjulklappar kommer förmodligen dina anställda inte se särskilt positivt på ett mejl i stil med ”hej, istället för klappar till er har vi skänkt 10 000 till Cancerfonden”. Visst – ingen kommer våga säga det högt, ingen vill ju vara det där svinet som är sur på att man skänker pengar till att bekämpa cancer, men det finns risk för ett visst missnöje, till texter i stil med ”jo, förra året fick jag ju den här härliga kökskniven, men i år beslöt chefen för att skänka allt till välgörenhet, det är väl tacken för ett års hårt jobb” hemma vid julbordet där bara de allra närmaste hör. I sådant fall kanske det är bättre att fortsätta med julklapparna, besök då gärna Julklappar.nu som är en kanonsida specialiserad på just företagsjulklappar.

Men om dina julgåvor brukar vara något väldigt standardiserat, eller om du inte har tid över till att köpa bra och genomtänkta julklappar, kan ett mejl med text i stil med ”istället för den där Alladinasken, som i ärlighetens namn inte är så jättemärkvärdig, har vi detta år beslutat oss för att skänka pengar till välgörenhet” vara en bra lösning som gagnar alla – såväl anställda, som mottagare av välgörenheten!

1 Oct 2013