Ung tuff kille i skinnjackaVarje dag överöses vi med reklam. Allt från reklam på internet till telefonförsäljare, reklam i busskurer och i tidningar. Företag vill visa på att de har precis den produkten som vi behöver. De anser i alla fall att vi behöver den. Ibland kan det till och med vara så att man söker efter en produkt och därmed blir glada över att få hjälp att hitta var man kan köpa den. Just nu önskar jag därför mer reklam av de bolag som säljer skinnjackor till barn. De lyser verkligen med sin frånvaro.

Jag googlade lite och insåg att det inte bara var jag som hade detta delikata problem. Flera forumtrådar har startats av människor som tycker, i likhet med mig, att det är enormt svårt att hitta ett hyggligt utbud av denna jacka till barnen. Uppenbarligen är det en nisch som inte är tillräckligt lönsam. För jag har svårt att tro att onlinebolagen helt och hållit missat en hel nisch.

Det är till och med så att de sökträffar som kommer fram när jag söker på ”skinnjacka barn” inte alls länkar till sidor som säljer barnskinnjackor. De översta träffarna är till onlinebutiker som säljer jackor för barn (inte skinn alltså) men det är liksom inte riktigt samma sak.

Så jag började fundera över vad detta beror på. Är det så att modeindustrin har bestämt att barn inte ska få ha skinnjacka förrän de blir större? Det känns inte speciellt trovärdigt.

Är det en ekonomisk fråga – att inte småbarnsföräldrar har råd med dessa lite dyrare jackor och att därmed blir försäljningen betydligt mindre. Inte heller det känns som en relevant orsak. Just småbarnsföräldrar ses nämligen som en stark köpgrupp och särskilt då på kläder och saker som är till barnet.

Kan det vara en etisk fråga? Att inte främja skinnindustrin? Knappast det heller då skinnskor säljer bra till barn i de flesta åldrar. Vad är då orsaken att det ska vara så extremt svårt att hitta skinnjacka till ungarna? Frågan kvarstår för jag ska ärligt talat säga att jag inte kommit fram till något vettigt svar.

Själv har jag mängder av modeller och färger att välja mellan. Så får inte barnen en jacka så kanske jag kan få en, har spanat in några modeller från som Jofama. Men jag behöver inte bestämma mig än. Finns ju mängder av butiker att besöka och modeller att välja mellan. Annat är det för barnen – de kan ju välja mellan ca 5 modeller. Passar inte de så blir det inte någon jacka.

 

26 Jun 2014