Har du planer på att skriva högskoleprovet? I så fall är denna artikel ämnad just för dig – vi ger dig nämligen några korta och konkreta tips som hjälper dig lyckas.

Börja träna i god tid

Ett vanligt misstag är att man inte är ute i god tid när det kommer till förberedelser. Högskoleprovet testar så pass breda kunskaper att det inte går att läsa in allt som krävs under de sista dagarna innan provet. Så börja förberedelserna i god tid – gör till exempel ett gammalt högskoleprov i veckan redan tre månader innan du ska skriva provet!

Plugga strukturerat

Genom att strukturera ditt pluggande kan du tjäna bra med tid och effektivisera dina studier. Försök till exempel avsätta vissa fasta tider då du inte gör något annat än pluggar inför högskoleprovet. Om du tränar med hjälp av gamla högskoleprov, se då till att skriva upp resultaten för varje delprov – så att du får veta var dina kunskapsluckor finns.

Köp en övningsbok

Genom att köpa en övningsbok inför högskoleprovet kan du få samlade kunskaper som fokuserar just på att få dig att uppnå maximalt resultat på högskoleprovet. Du får experttips och smarta råd samt lösningsknep, som inte bara gör att du svarar rätt på fler frågor, utan du kommer även fram till rätt svar mycket snabbare – något som självklart gynnar dig.

Repetera gymnasiematten

Det mesta av matematiken som kommer på högskoleprovet baseras på gymnasiemattens A- och B-kurser. Så passa på att repetera gymnasiematten – särskilt viktigt är detta om du gått ut gymnasiet för flera år sedan. Man glömmer bort elementära formler snabbare än man skulle kunna tro!

Läs mycket tidningar

Ett bra sätt att snabbt förbättra ditt ordförråd på är att läsa mycket tidningar, särskilt debatt- och kultursidorna, ekonomibilagorna och de mer djupgående analyserna. Om det är några ord som du känner dig osäker på bör du skriva ner dessa och sedan ta reda på vad de betyder – på så sätt bygger du snabbt upp ett större ordförråd.

24 Jan 2013