Orrefors jobbar hårt med att integrera konst, design och utformning av vinglas för att vin-entusiaster ska kunna åtnjuta vin av toppklass. Vin bör serveras i ett glas med tunn och färglös struktur där glaset är så klart som möjligt. Om det finns partiklar i vinet är det en bra idé att dekantera vinet innan du dricker det. För unga viner är detta bra eftersom det tillåter vinet att mogna snabbare när det interagerar med luften. För mogna viner är det viktigt att flaskan står i upprätt ställning i åtminstone 24 timmar innan det dekanteras. När du dekanterar ett moget vin, häll det mycket långsamt i kannan tills du ser sediment förekomma i flaskans hals.

Tänk alltid på att ett moget vin bör öppnas 30-60 minuter innan servering. På så vis kommer vinet till ro innan servering. Om möjligt, använd en karaff och tratt, men annars kan du använda en ost-trasa. Genom att ta bort sediment (som är druvskal och jäst) gör det inte bara vinet klarare, utan ger också en sötare smak.

Miljön du befinner dig i spelar stor roll för provsmakning. Det är viktigt att dofter som parfym, rök, blommor och intensiva dofter stängs ute för att uppleva vinets rika karaktär.

17 Jun 2011