En webbkatalog är ungefär som Gula Sidorna fast för internet – det är helt enkelt en katalog som samlar användbara sidor från hela internet och publicerar dessa på ett enkelt och lättförståeligt sätt. En bra webbkatalog samlar länkar i olika kategorier, om du t.ex. behöver veta var du kan köpa en Honda i Växjö är detta information som du kan hitta här.

Kanske söker du information om husdjur? Kolla under den kategorin så får du en lista på olika hemsidor som skriver om husdjur. Ofta finns även underkategorier, t.ex. Husdjur -> Katter, Husdjur -> Hundar och så vidare. Detta gör att du enkelt kan navigera dig fram till relevanta sidor.

Anledningen till att webbkataloger skapas är att det ofta är svårt att hitta den informationen man behöver i olika sökmotorerna. Googlar man på katter får man upp en rad olika sidor som alla handlar om olika ämnen, medan om man kollar en webbkatalog får man konkreta sidor med korta beskrivningar, vilket gör att du slipper klicka dig runt som en dåre innan du hittar till just den hemsidan som du söker efter.

Så om du inte hittar det du söker med Google eller någon annan sökmotor är det värt att kolla på någon webbkatalog istället!

10 Apr 2012