Varje år är det tusentals personer som kommer in på sin drömutbildning tack vare högskoleprovet. Om gymnasiebetygen inte räcker till ger högskoleprovet en ypperlig möjlighet att kvalificera sig för utbildningen man vill gå.

Man kan skriva högskoleprovet två gånger årligen, en gång på våren och en gång på hösten. Cirka två-tre månader innan provet börjar anmälningstiden och den tar slut ca en månad innan själva högskoleprovet. Det går inte att anmäla sig efter anmälningstiden gått ut, så det är viktigt att inte missa anmälan, för då får man snällt vänta på nästa provtillfälle!

Högskoleprovet skrivs alltid på en lördag, mellan klockan 08:30 och 16:20. Anmälan kostar 350 kronor och återbetalas inte även om du skulle ångra dig. Resultatet är giltigt i fem år och om du skriver högskoleprovet fler gånger räknas endast till bästa resultat. Många skriver faktiskt flera gånger, de flesta får sitt bästa resultat på högskoleprovet först den andra eller tredje gången som de skriver.

Inför höstprovet 2011 har högskoleprovet moderniserats. Det nya högskoleprovet består av fyra provpass, två verbala och två kvantitativa, och varje provpass består av 40 frågor. Den verbala och den kvantitativa delen får alltså samma vikt när det gäller att avgöra totalpoängen. Det har även tillkommit tre nya delprov – MEK (meningskomplettering), XYZ (matematik) och KVA (kvantitativa jämförelser).

Hur som helst – glöm inte bort att anmäla er i tid för högskoleprovet och lycka till!

3 Jun 2011